Pralinqa
Kdysi v Jablonci nad Nisou otevřeli Q Burger bar, který se rychle stal oblíbeným místem gurmánů. A právě zákazníci burger baru přivedli majitele k myšlence nabídnout i něco sladkého. Dorty byly příliš objemné, klasická čokoláda zase příliš obyčejná. Jako rodáci z města s bohatou tradicí bižuterie si položili otázku: proč nespojit umění našich předků s čokoládou? Proč by čokoláda nemohla vypadat jako skleněný šperk? A tak vznikly pralinky, které svým designem vzdávají hold jabloneckým skleněným perličkám.
Trvanlivost pralinek je osm až deset týdnů, ale nejlépe chutnají čerstvé. Tajemství jejich výjimečné chuti spočívá ve skutečnosti, že při výrobě nepoužívají žádné konzervanty a umělé přísady. Věří, že pralinka by měla chutnat po surovinách, které do ní pečlivě vybírají.
Pokud používají vanilku, je to ta nejlepší z Madagaskaru. Jejich lískové oříšky pocházejí z Piemontu, mandle z Avoly a pistácie z Bronte, kde se na úpatí Etny pěstuje pouhé jedno procento světové produkce, ovšem to nejkvalitnější. A co lze sehnat tady, berou z lokálních zdrojů, třeba levanduli mají z farmy z Raspenavy v podhůří Jizerek a je bezchybná, rakytník z farmy poblíž Turnova. Jejich čokoláda pochází od Michel Cluizel, jedné z posledních rodinných čokoládoven ve Francii, která už čtvrtou generaci dbá na pečlivý výběr kakaových bobů s ohledem na fair trade.
Tyto pralinky jsou unikátní i svým designem. Každá z nich je inspirována skleněnými perlemi, které se v minulém století vyráběly v okolí Jablonce nad Nisou. Čerpají inspiraci ze starých vzorníků, ať už ze sedmdesátých a osmdesátých let, nebo i více než 120 let starých.
Přijďte ochutnat tyto jedinečné sladké poklady, které pro vás s láskou vyrábí přímo v Jablonci.